Fogpótlás, implantáció


A fogpótlás

A fogpótló kezelések olyan fogászati eljárásokat foglalnak magukban, amelyek célja az elvesztett fogak pótlása, illetve a sérült fogak helyreállítása.

A hiányos fogsor sokkal nagyobb negatív hatással van a szervezetünk egészére, mint gondolná. A meglévő fogak egészsége mellett megváltozhat az emésztés és számos lelki probléma is kialakulhat. A hiányt éppen ezért mielőbb pótolni kell.

A foghiány hosszabb távú negatív következményei

 • Megromlik a fogak rágófunkciója

Az egészséges fogazat kulcsfontosságú a megfelelő táplálkozási és emésztési folyamatokhoz. A rágófunkció romlásával a táplálék őrlése, emészthetővé tétele veszít a hatékonyságából. Miután csökken a rágófelület, úgy a rágóerő is kevesebb fogon oszlik el. Ilyenkor rendszerint a többi fog túlterhelődik, mely gyulladások kialakulásához, illetve a fogak meglazulásához vezethez.

 • A szomszédos fogak bedőlnek

Ha a fogazat egysége megbomlik, a szomszédos fogak elmozdulhatnak: bedőlhetnek, torlódhatnak, egymáshoz illeszkedésük megváltozhat.

 • Ínyproblémák alakulhatnak ki

A hiányos fogsor helyén az íny könnyebben megsérülhet, emiatt pedig gyulladásos folyamatokat alakulhatnak ki.

 • Állcsont felszívódás

A kialakult hiány miatt az állcsont nem kapja meg a rá eső megszokott terhelést, amit a szervezet úgy érzékel, hogy a csontszövet az adott helyen feleslegessé válik, ezért idővel felszívódik. Ha a foghiány sokáig fennáll, a későbbiek során akár csontpótló beavatkozás is szükséges lehet.

 • Csökkent beszédfunkció

A fogak hiánya hatással van a beszédre, kényelmetlenséget vagy akár kommunikációs nehézségeket is okozhat.

 • Önértékelési zavar, magabiztosság hiánya léphet fel

A foghiány okozta esztétikai problémák negatívan befolyásolhatják az önértékelést, kihatással lehetnek a társas kapcsolatokra, a nevetésre.

Mikor van szükség fogpótlásra?

Fogpótlásra akkor van szükség, amikor a fog egy darabja, vagy az egész fog hiányzik, valamint akkor, ha a fog olyan rossz állapotba kerül, hogy már menthetetlen.

Kinek ajánlott az implantátumos fogpótlás?

Az implantátumos fogpótlás a ma ismert legmodernebb fogpótló eljárás, amit rendelőnkben is napi szinten végzünk. Azoknak ajánlott, akik elveszítették egy vagy több fogukat, és erre tartós, stabil és esztétikus megoldást keresnek.

Az implantációs fogpótlás ideális választás akkor, ha

 • Ön szeretné az állcsontja egészségét is megőrizni a fogak elvesztését követően is

 • fontos Önnek, hogy a meglévő egészséges (szomszédos) fogai ne sérüljenek a fogpótlás során. Híd esetében pl. 2 szomszédos fogból is le kell vennünk némi foganyagot

 • több fog pótlása esetén fontos Önnek a kényelem, és szeretne rögzített megoldást fogai pótlására

 • állcsontja megfelelő mennyiségben van még jelen. Ellenkező esetben sincs probléma, viszont kiegészítő csontpótló beavatkozással beavatkozásra van szükség, hogy előkészítsük az implantátumhoz szükséges csontállományt.

Hogyan történik az implantáció?

Az implantáció több lépésből álló eljárás, amely a következő lépésekből áll:

 • Diagnosztika és kezelési terv - az első lépés az állapotfelmérés, a szükséges röntgenfelvételek elkészítése és az egyénre szabott kezelési terv elkészítése.

 • Implantátum beültetése - az implantátumot helyi érzéstelenítés mellett helyezzük be a fogíny alá a csontba. Ezt követően ideiglenes korona kerül az implantátumra, hogy addig se kelljen foghiánnyal élni a mindennapokat.

 • Gyógyulási időszak - a beültetést követően néhány hónapig (általában 3-6 hónapig) időt kell hagynunk a csontnak, hogy a fogimplantátumok körül meggyógyuljon és megerősödjön.

 • A fog felépítmény elkészítése - a gyógyulási időt követően elkészül a végleges fogmű (korona, híd, fogsor).

GYIK

 • A fog implantáció tartós megoldás foghiány esetén?

A megfelelően beültetett és minőségi alapanyagból készült fog implantátumok akár életreszóló megoldást nyújtanak foghiány esetén. Amennyiben lehetséges az Ön esetében az implantáció és kiemelten ügyel a szájhigiéniájára, rendszeres részt vesz fogászati kontrollvizsgálatokon, úgy a fog implantátum hosszú távra tökéletes választás.

 • Fájdalmas a fog implantátum beültetés?

Az implantáció helyi érzéstelenítésben történik. Az érzéstelenítésnek köszönhetően Ön a beültetés alatt a lehető legkevesebb kellemetlenséget érzi majd.

Mint minden műtéti beavatkozás után, ebben az esetben is tapasztalhat némi fájdalmat, duzzanatot, érzékenységet a műtét helyén. Ezek a tünetek azonban átmenetiek. A műtét utáni teendőkről minden esetben tájékoztatjuk Pácienseinket.

 • Hamar felépülök a fog implantátum beültetés után?

Az implantátum beültetést követően az első 2-3 nap jelentkezhet jellemzően panasz, ez egyénenként változhat. A behelyezett varratokat a műtét utáni 7-14. napon távolítjuk el, ekkorra a seb már nagyon szépen begyógyul.

 • Fog implantátum beültetés után szabad sportolni?

A fog implantátum beültetése után 2-3 napig ajánlott a pihenés, az intenzív testmozgás kerülése. Sportolás közben általában megemelkedik a vérnyomás, ami növelheti a műtét utáni vérzés kialakulását.

 • Mennyi ideig tart egy fog implantátum beültetés?

A beavatkozás általában 30-60 percet vesz igénybe, ez függ az implantátum számától és az eset összetettségétől. Fog implantátum beültetés előtt minden esetben egyedi kezelési tervet állítunk össze, így Ön pontosan tudni fogja mi fog történni a kezelések során, ez mennyi időt vesz igénybe, és mennyi a javasolt gyógyulási idő. A mai modern módszerekkel már a lehető legkevesebb kellemetlenséggel jár a sikeres fog implantátum beültetés.

 • Mindenki alkalmas fog implantátum beültetésére?

Fog implantátum beültetése előtt minden esetben átfogó vizsgálatot végzünk, hogy megállapítsuk, lehetséges-e a beavatkozás. Kezelést befolyásoló tényezők lehetnek::

 • Korábbi fogászati beavatkozások és azok eredménye
 • Fogínybetegségek
 • Cukorbetegség
 • Autoimmun betegségek
 • Csontállomány minősége és mennyisége
 • Életmód (dohányzás)

Ki végzi az implantátumos fogpótlásokat?

Mennyibe kerül az implantátumos fogpótlás?

Rendelőnkben Denti System és Alpha Bio implantátumokkal dolgozunk, melyek elérhetők már 150 000 ft-tól. Az ár nem tartalmazza a felépítményt, ami lehet korona, híd, vagy teljes fogsor. A végső árak minden esetben szerepelnek az egyéni kezelési tervben, amit még a beavatkozás előtt részletesen átbeszélünk pácienseinkkel.

Rendelőnkben az implantátumos fogpótlásokat részletfizetéssel is rendezhetik pácienseink.

Mely rendelőnkben érhető el a kezelés?

Az implantátumos fogpótlás elérhető a XVI. kerületben és Óbudán egyaránt.


Jelentkezzen be online:

Vagy kérjen időpontot telefonon:

XVI. kerület Bökényföldi út: +3616094916, +36303233579

Óbuda Szőlő utca: +36703233579