Miért érzékeny a fogam fogtömés után?

2024.05.17

Néha előfordul, hogy fogtömés után érzékeny még a kezelt fog. Ez mitől lehet?

Az okok az alábbiak lehetnek:

1. A preparálás során a dentin csatornácskákat elvágjuk, megsértjük. Bár ebben a szövetrétegben nincs idegvégződés, viszont a csatornában lévő mikro mennyiségű folyadékoszlopban bekövetkező változások  a fogbélüregbe közvetítik az információt. Ameddig a fúróval okozott sérülés meg nem "gyógyul", a csatornácskák nem záródnak be, előfordul, hogy a fog még néhány napig, hétig érzékeny marad.

2. A tömést általában érzéstelenítésben készítjük. A tömés magasságának az ellenőrzésekor a páciens nem mindig érzi, hogy milyen erősen harap öszze, ilyenkor tévesen azt jelzi az orvosnak, hogy már nem magas a tömés. A zsibbadás elmúltával rendes rágáskor, ha magas a tömés, az fogérzékenységgel (ráharapásra, hidegre) jár. Ez a tömés beigazításával elmúlik.

3. A szuvasodás olyan mély volt, de még nem érte el a fogbélüreget, hogy a baktériumok, vagy azok méreganyagai eljutnak a fogbélüregbe, a szuvas rész eltávolítása után kell egy kis idő, hogy a mikrogyulladás meggyógyuljon. Ez az esetek nagy részében bekövetkezik, és nem hatalmasodik el a gyulladás, amikor is gyökérkezelésre van szükség.

4. A tömőanyag tömörítése közben apró levegőbuborékok szorulhatnak a tömőanyag részei közé. Ilyenkor általában meleg hatására a beszorult levegőbuborék kitágul, és érzékeny lesz a fog.