Mit kell tudnunk a fogászati implantátumokról?

2024.02.13

Az elveszett fogak pótlására már az ókorban is igénye volt az embereknek. Számos leletet találhatunk az ókori Egyiptomból, Asszíriából, Kínából ahol csontokkal, állati fogakkal, illetve kihullott emberi fogakkal pótolták a hiányt, a meglévő fogakhoz arany szálakkal, lemezekkel rögzítve.

A fogpótlástan, az anyagok, és a technikák, fejlődésével egyre modernebb, egyre esztétikusabb fogpótlások készítésére van ma már lehetőségünk. Forradalmi robbanás volt a XXI. században a digitális technika elterjedése, ami a fogászat területén is hatalmas lehetőségeket nyitott. Erről majd egy másik blogban írunk.

Térjünk rá az fogakat helyettesítő implantátumokra!

A fogimplantátum valójában egy mű foggyökér. Leegyszerűsítve ezt néhány perces sebészi beavatkozással, minimál invazív fúrástechikával a felső, vagy az alsó állcsontba rögzíti az orvos, majd körülbelül 3 hónapig csontosodni hagyja a végleges fogpótlás elkészítéséig. Műtéti technikától, és a tervezett fogpótlástól függően teljesen zárja a sebet, vagy egy speciális köztes platformot csavaroz az implantátumba, és erről a szintről készíti el a végleges fogpótlást.

Hogy néz ki az implantátum?

Napjainkban a legtöbb fogakat pótló implantátum egy külső, és belső csavarmenettel ellátott foggyökérre hasonlít. A külső csavarmenettel a csontba rögzítjük a fogimplantátumot, hogy ezzel is elősegítsük a csontosodásig az elsődleges stabilitást. A belső csavarmenettel rögzítjük a kívánt fogpótlást.

Milyen anyagból készülnek az implantátumok?

A manapság használatos fogászati implantátumokat nagy tisztaságú, szigorúan ellenőrzött titánból készítitk. A gyártótól függően különböző felületkezeléseket használnak, hogy a csontosodást elősegítsék.

Milyen részekből áll az implantációs fogpótlás?

Az implantációval készült fogpótlás a műgyökérből (maga a titán implantátum), a köztes elemből, és a fogpótlásból (korona, híd, kivehető fogpótlás) áll.

Mitől függ a fogászati implantátum ára?

A fogászati implantátum ára az implantátumhoz felhasznált titán minőségétől, a felületkezelés technikájától, anyagától, a kutatás, fejlesztésre fordított összegtől, időtől függ. Nem titok, hogy vannak a piacon prémium minőségű implantátumok, amiket az implantológiában élen járó gyártók forgalmaznak.

Allergiát okoz-e az implantátum?

A fogászati implantátumokra való allergiás esetek ezrelékekben mérhetőek. Nagyon ritkán fordul elő. Ezekben az esetekben léteznek cirkónium-dioxidból készült implantátumok.